Istoria Google

Google LogoNe-am gândit aceste zile la puternicul Google, o companie care și-a făcut bine temele de casă și a reușit să se impună pe piață în mai multe domenii, iar când vine vorba de motoare de căutare, este lider incontestabil, cu aproximativ 1.6 miliarde de vizitatori unici în fiecare lună. Mai exact jumătate din utilizatorii de internet din întreaga lume, folosesc google cel puțin odată pe lună.

Desigur, Google este o companie proactivă și se dezvoltă multilateral în diverse direcții, cum ar fi (dispozitive smart, advertising, sisteme de operare, browsere, tehnologie etc.). Astfel ne-am hotărât să extragem mai multe date importante din istoricul acestei companii.

Istoricul Google, pe scurt, arată cam așa:

Anul 1997

Google.com este înregistrat ca domeniu pe 15 septembrie. Numele – un joc de cuvinte de la “googol”, un termen matematic pentru numărul reprezentat de numeralul 1 urmat de 100 de zerouri – reflecta misiunea lui Larry şi Sergey de a organiza o cantitate aparent infinită de informaţie pe internet.

Anul 1999

Compania se extinde prea mult pentru biroul lor din garaj şi se mută la un sediu nou situat la 165 University Avenue în Palo Alto, cu doar opt angajaţi.

Anul 2000

Sunt emise primele 10 versiuni în alte limbi ale Google.com: franceză, germană, italiană, suedeză, finlandeză, spaniolă, portugheză, olandeză, norvegiană şi daneză. Astăzi, căutarea este disponibilă în peste 150 limbi.

Google AdWords se lansează cu 350 de clienţi. Programul de anunţuri self-service asigură activarea online cu un credit card, direcţionarea în funţie de cuvinte cheie şi feedback de performanţă.

Google Toolbar este lansat – un browser plug-in care face posibilă căutarea fără a accesa pagina principală Google.

Anul 2001

Google Images este lansat, oferind initial accesul la 250 milioane de imagini.

Anul 2002

Se lansează o mare revizie generală pentru AdWords, incluzând noi preţuri cost-pe-clic.

Anul 2003

Se lansează Google AdSense, un nou serviciu de publicitate content-targeted, care le facilitează editorilor mari şi mici accesul la vasta reţea de anunţuri publicitare a lui acestuia. (Luna următoare Google a achiziţionat Applied Semantics, a cărei tehnologie susţine serviciul numit AdSense.)

Anul 2004

Se lansează Gmail de 1 aprilie. Initial doar pe bază de invitaţie, dar astăzi dispune de peste 425 milioane de utilizatori. Fapt amuzant: numele de cod intern pentru Gmail a fost “Caribou”, inspirit de o caricature Dilbert.

Google achiziționează, care ajută oamenii să îşi organizeze şi să îşi prezinte fotografiile online.

Anul 2005

Google Maps este inaugurat. După doar două luni, s-au adăugat produsului imagini din satelit şi direcţii.

Google Maps este introdus în telefoanele mobile din SUA, oferind indicaţii rutiere şi informaţii locale oamenilor aflaţi în mişcare.

Prima noastră lansare Google Maps în Europa este adaptat la utilizatorii din U.K. Franţa, Germania, Italia şi Spania urmează în 2006. Astăzi, oferim indicaţii rutiere în peste 190 de ţări din jurul lumii.

Primul video este încărcat pe YouTube (încă nu era parte din Google). Astăzi peste 100 ore de video sunt încărcate în fiecare minut şi oamenii se uită la 6 miliarde ore de video pe lună!

Lansăm Google Analytics pentru măsurarea impactului website-urilor şi a campaniilor de marketing. Analytics se bazează pe Urchin, o companie, pe care am achiziţionat-o în martie 2005.

Anul 2006

Lansăm Google Calendar pentru a putea fi la current cu evenimentele, ocaziile special şi întâlnirile, şi pentru a împărţi programele cu alţii.

Google Translate este lansat, oferind traduceri între araba şi engleză. Astăzi serviciul de traducere computerizată oferă traduceri între mai mult de 70 limbi diferite.

Lansăm Google Trends, o modalitate de a vizualiza popularitatea căutărilor de-a lungul timpului.

Anul 2007

Street View debutează în Google Maps în cinci oraşe din SUA: New York, San Francisco, Las Vegas, Miami, şi Denver. Astăzi, Street View este disponibil în peste 50 de ţări.

Google anunță Android – prima platformă deschisă pentru dispozitive mobile şi o colaborare cu alte companii din Open Handset Alliance.

Anul 2008

Google Map Maker este lansat, facilitându-le oamenilor posibilitatea de a actualiza direct informaţiile geografice din Google Maps şi Google Earth – ajutând la garantarea faptului, că harta reflectă cu acurateţe lumea. Astăzi Map Maker este disponibil în peste 200 ţări şi teritorii de pe glob.

T-Mobile anunţă G1, primul telefon construit pe sistemul de operare Android system.

Google Chrome devine disponibil pentru descărcare, într-o zi după ce o revistă de benzi desenate anunţă că noul program de navigare este pus în circulaţie pe internet. Cinci ani mai târziu, Chrome dispune de peste 750 milioane utilizatori.

Anul 2009

Este lansat Google Voice, care îmbunătăţeşte modul în care ne folosim telefonul, cu caracteristici ca transcriere de voicemail. În 2013, anunţăm că Voice va fi integrat în Google+ Hangouts.

Este lansat un beta test de publicitate bazată pe interese pe situri partenere şi pe YouTube. Acest tip de publicitate adaptată, ne permite să prezentăm reclame mult mai strâns legate de interesele utilizatorilor, şi oferă agenţilor de publicitate o modalitate eficientă de a ajunge la cei, care sunt cel mai probabil interesaţi de produsele sau serviciile lor.

Anul 2010

Este introdus Nexus One, pentru a arăta performanțele dispozitivelor Android. Linia de dispozitive Nexus s-a dezvoltat de atunci, iar acum include tablete ca şi telefoane.

Este introdus serviciul Google Instant care indică rezultatele căutării pe măsură ce tastezi, astfel încât poţi obţine rapid informaţia pe care o cauţi.

Compania anunță că a dezvoltat tehnologie pentru maşini care se pot conduce singure; credem că maşinile, care se conduc singure, pot ajuta la prevenirea accidentelor de circulaţie, pot elibera timpul oamenilor şi reduce emisiile de carbon. Maşinile noastre automatizate au înregistrat de mult peste 500,000 mile pe şosea.

Anul 2011

Google Art Project îţi permie să faci virtual turul unora dintre cele mai bune muzee din lume şi să explorezi imagini de mare rezoluţie a zeci de mii de opere de artă din 40 de ţări.

Este lansat Google+ Pages pentru a te conecta cu afacerile, organizaţiile şi alte lucruri de care eşti interesat.

Android Market depăşeşte 10 milioarde descărcări de aplicaţii – cu o rată de creştere de un miliard descărcări de aplicaţii pe lună.

Android Market devine Google Play, un magazin cu conţinut digital, ca oferă aplicaţii, jocuri, cărţi, filme, muzică şi multe altele.

Google Drive este lansat, facilitându-ţi posibilitatea de a crea, distribui, colabora şi păstra fişiere – inclusiv videouri, fotografii, Google Docs şi PDF-uri – toate într-un singur loc.

Anul 2012

Sunt introduse campaniile intensificate, care actualizează AdWords pentru lumea multi-screen world.

Este achiziţionat Waze pentru a te ajuta să păcăleşti traficul.

Android trece de 1 miliard activări de dispozitiv – reflectând activitatea întregului ecosistem Android şi datorită entuziasmului utilizatorilor din lumea întreagă.

Anul 2013

Introducem o nouă experienţă Google+ Photos, care îţi ajută fotografiile să arate cât mai bine, la fel ca şi Hangouts, care va fi unicul sistem de comunicare al Google, înlocuind Google Talk, Google+ Hangouts şi Messenger.

Gmail primeşte un inbox cu totul nou, care te ajută să observi nouăţile dintr-o privire şi să decizi care e-mailuri vrei să le citeşti şi când.

Anul 2014

Este Introdusă prima familie de telefoane Android One în India.

Compania reintroduce activitatea Enterprise ca Google for Work

Puteţi face acum gratuit apeluri vocale în Hangouts de pe telefoanele sau computerele voastre.

Este lansat Android Lollipop, proiectat pentru o lume multi-screen. Dispozitivele New Nexus 6, 9 şi Player sunt parte din aceasta.

Sursa.

Leave a Reply